Fan van Vitesse
Nieuws

Over Fan van Vitesse

Vitesse: traditieclub aan de Rijn

Met een klein beetje geweld aan de Nederlandse voetbalhistorie is niet Sparta (anno 1888) maar Vitesse de oudste van de profclubs in Nederland. Zoals dat aan het einde van de negentiende eeuw gebruikelijk was, richtten scholieren van de plaatselijke gymnasia en HBS-en cricketclubs op. Waar er in de zomer werd gecricket, was er in de lente en herfst juist tijd voor voetbal. In de winter werd er uiteraard geschaatst. Het originele Vitesse bestond in Arnhem tussen 1887 en 1891 en werd toen formeel opgeheven. Vandaar dat 14 mei 1892 te boek staat als (her)oprichtingsdatum.

Na een lange periode van heerschappij in de oostelijke divisie in Nederland, krijgt Vitesse concurrentie in het landsdeel. In het ‘oude’ Monnikenhuize wordt gespeeld van 1915 tot 1950, als de club zijn intrek neemt in Nieuw-Monnikenhuize. In dat decor wordt in 1954 de overstap naar het proefvoetbal gemaakt. Tot 1989 doet Vitesse dat met een enkel uitstapje naar de Tweede Divisie en de Eredivisie, voornamelijk in de Eerste Divisie. Sindsdien is de club actief op het hoogste niveau en zijn de prestaties van de Arnhemmers ook buiten Nederland niet onopgemerkt gebleven.

In de nostalgische setting van Nieuw-Monnikenhuize werd nog vijf keer Europees voetbal gespeeld. Halverwege het seizoen 1997/1998 werd een overstap gemaakt naar een nieuw onderkomen, het Gelredome. Het was de kers op de taart van een bestuursperiode van voorzitter Karel Aalbers, die de club naar grote hoogte wilde stuwen. Het had in eerste instantie een enorm effect op de status van de club. Subtopper en uitdager van de traditionele top-3. Nog vier Europese tickets volgden. Maar tussen 2002 en 2012 raakte Vitesse in sportief verval. De geel-zwarte club was even niets meer dan een grijze middenmoter.

De gebeurtenissen in en rond de club leken soms wel een soapserie en de buitenlandse overname in 2010 leek daar aanvankelijk ook een voorbeeld van. Toch wist de club zich met de financiële injectie van buitenaf terug te knokken in de sportieve subtop van de Eredivisie en eindigde de club tien jaar lang in het linkerrijtje, behaalde het zesmaal Europees voetbal en twee keer de bekerfinale. Op 30 april 2017 werd AZ in De Kuip met 2-0 verslagen en kwam er daarmee een einde aan een reeks van drie verloren bekerfinales.


Grote namen uit de clubgeschiedenis zijn Charly Bosveld, John van den Brom en Mister Vitesse, Theo Bos. Ook Edward Sturing, Martin Laamers en Raimond van der Gouw behoren tot de spelers met meer dan 250 competitieduels. Bekende trainers uit het roemruchte verleden luisteren naar de namen van Bert Jacobs, Leo Beenhakker, Henk ten Cate, Aad de Mos, Peter Bosz en Leonid Sloetski. Topscorer aller tijden van Vitesse en Jan Dommering. Uit de meer recentere jaren zijn Matthew Amoah, Nikos Machlas, Wilfired Bony en Roy Makaay bekende goalgetters.

In mei van 2022 viert Vitesse het 130-jarig bestaan. Een gebeurtenis die de club ongetwijfeld zal aangrijpen om de historie van het geel-zwart flink in het zonnetje te zetten. Met dertien decennia traditie en historie heeft Arnhem alle reden om trots te zijn op de club die zowel spraakmakend als toonaangevend is in Gelderland.